• Welkom bij Amputee Care Center

  • powered by Spronken

Wat is amputatie en hoe bereid je je voor op een eerste prothese?

beenprothese voor fitness

Een amputatie is een chirurgische ingreep waarbij een deel van het lichaam, meestal een (deel van een) arm of been, wordt verwijderd. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd om medische redenen, zoals ernstige verwondingen, infecties, tumoren, diabetes, een slechte doorbloeding of om een beter amputatieniveau te creëren na een aangeboren afwijking.  Voor veel mensen betekent een amputatie het begin van een nieuwe fase in hun leven, waarbij je om moet leren gaan met je veranderde lichaam. Ook is het belangrijk je goed voor te bereiden op het gebruik van een eerste prothese. Bij Amputee Care Center helpen we je hier graag bij.

Wat is amputatie?

Amputatie betekent het chirurgisch verwijderen van een lichaamsdeel. Amputaties komen het vaakst voor aan de ledematen, zoals armamputaties en beenamputaties. Hierbij komen ook handamputaties, voetamputaties en vingeramputaties veel voor.

Over het algemeen kunnen we amputaties onderscheiden in grote amputaties en kleine amputaties. Met een grote amputatie bedoelen we dat een groot deel van een ledemaat wordt verwijderd, zoals een onderarm, onderbeen of bovenbeen. Met een kleine amputatie bedoelen we dat slecht een klein deel van een ledemaat wordt verwijderd, zoals een teen, vinger, hand of voet.

Lees ook: Waarom een amputatie?

Mentale en emotionele voorbereiding op je amputatie

Een amputatie is niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel belastend. Het is heel normaal om na, maar ook voor een amputatie gevoelens te hebben van verdriet, verlies of zelfs boosheid. Zeker bij kinderen en jongeren kan het in onze ervaring moeilijk zijn om die gevoelens een plek te geven.

De prothesisten en psychologen van Amputee Care Center staan gedurende het gehele proces voor je klaar voor mentale en emotionele ondersteuning. We helpen je om je gevoelens te verwerken, om je voor te bereiden op de komende aanpassingen en het gebruik van een prothese. Het is daarbij goed om al vóór je amputatie contact met ons op te nemen, bij voorkeur al zodra een mogelijke amputatie ter sprake komt. We bieden hiervoor een speciaal gratis pre-operatief kennismakingsgesprek aan.

contact us

Boek een kennismakingsgesprek met een heerlijke kop koffie !

Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.

Voorbereiding op eerste keer prothese dragen

Na amputatie begint de fysieke voorbereiding voor de eerste keer een prothese dragen. De voorbereiding op het dragen van een prothese na amputatie bestaat uit drie onderdelen:

1.     Wondverzorging: Het is belangrijk om de amputatiewond goed te laten verzorgen met compressietherapie om de stomp oedeemvrij te maken. Bij Amputee Care Center krijg je je eigen persoonlijke begeleider die er altijd voor je is en de verpleging in het ziekenhuis helpt met het geven van de juiste compressietherapie.

2.     Stomptraining: De stomp, het overgebleven gedeelte van de ledemaat, moet worden voorbereid op het dragen van een eerste prothese. Dit kunnen spieroefeningen zijn om de kracht of flexibiliteit te verbeteren, maar ook oefeningen om te wennen aan de druk en het contact van een eerste prothese.

3.     Fantoompijn: Fantoompijn komt helaas veel voor. Dit is een gevoel waarbij het lijkt alsof je geamputeerde ledemaat nog steeds aanwezig is en pijn doet. Bij het Amputee Care Center bieden we totaalzorg met zorgpartners om deze pijn te helpen verminderen. Hypnose kan helpen bij fantoompijn, wat het dragen van een prothese makkelijker maakt.

Je eerste prothese kiezen: een belangrijke beslissing

Kies voor een prothesemaker die vertrouwen geeft. Je eerste prothese moet immers enkele jaren meegaan en de band met je prothesist is een belangrijk onderdeel hierbij. Een nauwkeurige pasvorm is essentieel voor comfort en functionaliteit. Daarnaast speelt een goede communicatie met de prothesemaker een cruciale rol om de prothese aan te passen aan jouw specifieke behoeften en levensstijl. Soms krijg je een prothesemaker aangewezen door het ziekenhuis of je arts. Natuurlijk kan je ook voor een andere prothesemaker kiezen. De patiënt heeft keuzevrijheid en beslist best zelf met wie hij of zij het liefst samenwerkt, want een ‘goede klik’ met je prothesemaker en zijn team is de eerste stap naar een succesvolle eerste prothese.

Je kan bij het Amputee Care Center een afspraak maken voor een tweede opinie, zodat je een weloverwogen beslissing maakt over het laten maken van je eerste prothese en de totaalzorg van het protheseteam dat hierbij komt kijken.

contact us

Boek een kennismakingsgesprek met een heerlijke kop koffie !

Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.

Een prothese kiezen

Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste prothese die bij jou past. Hierbij is bijvoorbeeld het type amputatie van belang, maar ook je levensstijl en je persoonlijke doelen. Overleg met je prothesist om de beste optie voor jouw situatie te kiezen. De specialisten bij Amputee Care Center begeleiden je bij de juiste prothese kiezen en staan je bij tijdens de revalidatie en daarna. De band met je prothesecenter is vaak levenslang. Zorg ervoor dat je voor een team van experten kiest waar jij je prettig bij voelt.

op maat ontworpen protheses

Revalidatie amputatie

Enkele weken na amputatie van een arm, hand, vinger, been of voet begint het revalidatieproces en het trainen met je nieuwe prothese. Revalidatie na amputatie kan heftig en moeizaam zijn, maar het is belangrijk om door te zetten om goed te leren functioneren met je nieuwe prothese. Tijdens je revalidatie staat het team van het Amputee Care Center je bij om maximaal rendement uit het prothese gebruik te halen.

Bij Amputee Care Center leggen we de focus niet op het verlies van een ledemaat, maar juist op hoe je weer happy kunt zijn en vooruit kunt in het leven. Ons belangrijkste doel is de kwaliteit van leven te verbeteren na een amputatie. Dit betekent onder andere dat we je zullen begeleiden bij het integreren van de prothese in je dagelijkse routine om weer helemaal zelfstandig te worden. We kunnen je ook bijstaan bij het sporten, van amateur tot de Paralympische spelen!

Prothese onderhoud is gratis

Een prothese dragen vereist zorg en onderhoud. Het is daarom belangrijk om regelmatig afspraken te maken met je prothesist bij Amputee Care Center om de prothese af te stemmen op je veranderende behoeften. Het is daarnaast belangrijk om goed voor je stomp te blijven zorgen om complicaties zoals huidirritatie of infecties te voorkomen.

Jaarlijks prothese-onderhoud bij het ACC amputatie- en prothesecentrum is gratis omdat het essentieel is voor de levensduur en functionaliteit van de prothese. Regelmatig onderhoud helpt problemen vroegtijdig te signaleren en te verhelpen, wat de prothesedrager comfort en veiligheid biedt. Het goed afstellen van je prothese bevordert het comfort en voorkomt dure reparaties of vervanging op de lange termijn, wat uiteindelijk kosten bespaart. Jaarlijks nazicht en onderhoud bij het ACC is ook gratis voor prothesen die elders gemaakt werden.

Amputatiezorg begint bij het Amputee Care Center

Het Amputee Care Center is een gespecialiseerd prothesecentrum op diverse locaties met hoofdkwartier in Belgisch Limburg, nabij het drielandenpunt België – Nederland- Duitsland. Het hoofdkwartier in Genk heeft een eigen design atelier voor het maken van innovatieve arm-, hand-, vinger-, bovenbeen-, onderbeen- en voetprothesen, met eigen 3D-printing labo, direct socket fitting labo, bionische prothese afdeling en ganganalyse-center. We bieden holistische totaalzorg aan volwassenen en kinderen met een amputatie.

Het Amputee Care Center is een onafhankelijk bedrijf gespecialiseerd in het aanmeten en onderhouden van armprothesen en beenprothesen, revalidatie begeleiding, en het bieden van psychologisch en levensstijl advies aan prothesedragers. Expertise in het ontwerpen van innovatieve en unieke op maat gemaakte prothesen en het bieden van uitgebreide nazorg maakt het Amputee Care Center een toonaangevend prothesecenter voor prothesedragers uit België en Nederland en partner van diverse revalidatiecentra.

Het Amputee Care Center is een Smart Focus Factory van Spronken Groep en al ruim 60 jaar gespecialiseerd in het vervaardigen van unieke prothesen op maat. De geavanceerde productiefaciliteit richt zich op het produceren van specifieke prothesen met behulp van slimme technologieën en geoptimaliseerde processen. Het protheseconcept combineert automatisering, digitalisering, en data-analyse om efficiënter te produceren, met een sterke nadruk op kwaliteit en optimalisatie voor de prothesedrager. Het Amputee Care Center draagt een officieel internationaal kwaliteitslabel en is een ISO-13485 gecertificeerde bedrijfsunit van Spronken.

contact us

Boek een kennismakingsgesprek met een heerlijke kop koffie !

Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.