• Welkom bij Amputee Care Center

  • powered by Spronken

Speciale prothesen

Sam De Visser ambassadeur Amputee Care Center by Spronken
“Op een veilige en comfortabele manier tot aan het zwembad stappen is misschien een kleinigheid, maar maakt voor mij elke dag wel een groot verschil!”
Sam De Visser ~ G-sporter/zwemmer en op weg naar Parijs 2024!

Bad-, douche- en/of zwemprothese

Het merendeel van de componenten die gebruikt worden voor dagdagelijkse prothesen zijn ‘splashproof’, maar zijn niet gemaakt om ondergedompeld te worden in water. Daarom wordt het niet aangeraden om deze te gebruiken om bijvoorbeeld te douchen of om te gaan zwemmen.

Een prothese, specifiek uitgerust om te gaan zwemmen, te baden of te douchen, wordt daarom voorzien van de juiste componenten (zoals bijvoorbeeld titanium), die waterbestendig zijn. Dit soort prothese is in vele gevallen minder functioneel. Ze is vaak ook niet ideaal om lange afstanden mee te wandelen.

Zowel voor het onderste lidmaat als voor het bovenste lidmaat kunnen we ook nog speciale 'zwemvlies'-prothesen maken. In dit geval wordt de zwemvlies of -paddle (voor het bovenste lidmaat) rechtstreeks bevestigd aan de koker. 

Sportprothesen

Net zoals een loopschoen gebruikt wordt om te lopen of een skischoen om te om te skiën, ga je een sportprothese enkel gebruiken om te sporten.

Welke sport je beoefent, bepaalt de combinatie van specifieke componenten en de manier waarop de prothese opgebouwd is. Voor elke activiteit (lopen, fietsen, golfen, racketsport, skiën, ...) bestaat er wel een aangepast onderdeel. 

Bijvoorbeeld ingeval van een prothese waarmee gelopen wordt, zoals bij joggen of het spelen van een racketsport, zullen er voldoende elementen moeten voorzien worden om de impact op de stomp zoveel als mogelijk op te vangen. We gaan in dat geval zorgen voor een comfortabele fitting van de stomp in de koker door de juiste keuze van liner of een extra schokadapter inbouwen. Een optimale ophanging van de prothesen aan de stomp zorgt voor de nodige veiligheid.

Het grootste verschil maken we dikwijls door een speciale voet te voorzien, die eveneens zorgt voor de nodige energieteruggave die sporters veelal nodig hebben.

Als je start met sport kan je gebruik maken van je dagdagelijkse prothese. Maar één keer dat je meer intensief of gaat sporten, raden we aan om een bijkomende, specifieke sportprothese te laten maken om comfortabel en veilig te kunnen bewegen, en om mooie prestaties te kunnen leveren.

contact us

Boek een kennismakingsgesprek met een heerlijke kop koffie !

Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.