• Welkom bij Amputee Care Center

  • powered by Spronken

Wat gebeurt er na de operatie?

Iceross Post Op Liner Lifestyle Image Qlk2p3

Post-Operatieve zorgen

Het voorkomen van zwelling ter hoogte van de stomp, zal in eerste instantie de wondgenezing versnellen, maar voorkomt eveneens bijkomende wond- en stomppijnen.

Het is mogelijk dat er na de amputatie fantoompijnen of spookpijnen ontstaan. De doorgesneden zenuwen blijven prikkels doorgeven naar de hersenen alsof het geamputeerde lichaamsdeel er nog is. Het fantoomlidmaat kan daarom vreemd aanvoelen of pijn doen. Deze pijn verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf na verloop van tijd. De mate waarin pijn aanwezig was in het oorspronkelijk lidmaat voor de amputatie bepaalt vaak de ernst van de fantoompijnen na de amputatie.

  • Meteen na de amputatie krijgt u van ons een vacuümverband dat de stomp immobiliseert, beschermt en dat oedeemvorming tegengaat.
  • Na 5 tot 7 dagen leggen wij een silicone liner aan, voor een consistente oedeemcompressie.

Het Vacuümverband en de Liner maken deel uit van de gestandaardiseerde, wetenschappelijk ondersteunde aanpak van het Amputee Care Center. Wilt u meer weten hierover? contacteer ons.

Actieve revalidatie

Voor een optimaal herstel en revalidatie na de beenamputatie is een gestandaardiseerde, multidisciplinaire benadering nodig. In samenwerking met de artsen en fysiotherapeuten die onze patiënten begeleiden baseren wij ons op de meest moderne richtlijnen van amputatiezorg* (referentie 2022 onderaan)

Ons doel is om met actieve therapie optimale condities te creëren. Het succes van actieve therapie is gebaseerd op het succes van de voorbereidende aanpak, waarbij:

  • Een zo effectieve en pijnloze wondgenezing als mogelijk wordt bereikt
  • Oedeem is voorkomen, waardoor het restledemaat een gunstige vorm heeft voor het aanleggen van de prothese
  • Contracturen zijn voorkomen en het evenwicht, de spiersterkte en de bloedcirculatie van de patiënt zijn toegenomen

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de amputatie met kinesitherapie/mobilisatie te beginnen en deze gedurende het gehele revalidatieproces voort te zetten. Het doel van de kinesitherapie is om de patiënt meer zelfvertrouwen en een optimale voorbereiding op het gebruik van de prothese te geven. De hoofddoelstellingen zijn :

  • Contracturen in de heup- en kniegewrichten te voorkomen optimaal gebruik te kunnen maken van de prothese.
  • De spieren in het niet-aangedane been, het restledemaat en het bovenlichaam te versterken. Dit is belangrijk om met een beenprothese te leren functioneren en om bijvoorbeeld transfers tussen bed, rolstoel, toilet etc. mogelijk te maken.
  • De bloedcirculatie te verbeteren voor een effectieve wondgenezing en een betere algehele gezondheid.

Het revalidatieteam (arts-kinesist-prothesist) overlegt, samen met u, welke prothese en hulpmiddelen het meest geschikt voor u zijn. De behoeften worden sterk bepaald door uw lichamelijke conditie, het niveau van amputatie en de amputatiestomp. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie is het mogelijk dat, na ontslag uit het ziekenhuis, de revalidatie wordt voortgezet in een revalidatiecentrum of in een gespecialiseerde poliklinische setting, ondersteund door de prothesisten van het Amputee Care Center.

*Fard et al., Amputation and prosthetics of the lower extremity: The 2020 Dutch evidence-based multidisciplinary guideline, Prosthet Orthot Int. 2022 Sep 15