Welkom bij Amputee Care Center
powered by Spronken
Een veelvoorkomende vraag bij het Amputee Care Center in Genk is of een prothese terugbetaald of vergoed wordt door de Belgische mutualiteiten. Het Rijkinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) bepaalt dat je mutualiteit je beenprothese of armprothese terugbetaalt of vergoed, volgens de Belgische nomenclatuur wetgeving. Ook andere verzekeringen, zoals na een ongeval, vergoeden de kosten van je prothese, deels of helemaal.
Bij het Amputee Care Center vertellen we alles wat je moet weten over de terugbetaling door de ziekenkas, een ongevallenverzekering of andere verzekering en hoe wij je hierbij kunnen helpen. Wij helpen je met de aanvraag voor een nieuwe prothese of voor nazicht, onderhoud en herstelling van je huidige prothese.
Kies voor een persoonlijke aanpak. Kom bij ons langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We helpen je graag met de aanvraag nieuwe prothese: heupprothese, bovenbeenprothese, onderbeenprothese, armprothese, hand of vingerprothese.
Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.
De bedragen in de nomenclatuur dekken een deel of soms de volledige kosten van de prothese, afhankelijk van het type en de situatie van de patiënt.
Het Amputee Care Team by Spronken heeft meer dan 60 jaar ervaring in het begeleiden van prothesepatiënten van elke leeftijd. In overleg met de arts en het paramedisch team, zoeken we naar een prothese die bij je past en die ervoor zorgt dat je je leven optimaal kan leven. We helpen je ook met de aanvragen voor tegemoetkoming door de ziekenkas of de verzekering, zodat je een maximale tussenkomst of vergoeding geniet.
In België wordt de terugbetaling van prothesen voor het bovenste of onderste lidmaat geregeld via het RIZIV en de specifieke regels voor terugbetaling of tussenkomst prothesen ter vervanging van een lidmaat zijn complex en afhankelijk van verschillende factoren, zoals het amputatieniveau, de aard van de prothese, het soort invaliditeit en de behoeften of activiteitsniveau van de patiënt. Ook wordt rekening gehouden met de leeftijd van de patiënt. Baby’s, kinderen en teenagers hebben eerder recht op een hernieuwing dan volwassenen.
Er zijn specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen voor de terugbetaling van prothesen in België. Zo heb je een voorschrift van een arts-specialist nodig (bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg of revalidatiearts).
De prothesedrager gaat een contract aan met een erkend leverancier, zoals het Amputee Care Center by Spronken. De leverancier van de prothese moet erkend zijn door het RIZIV. Alleen bij erkende prothesen leveranciers is er terugbetaling mogelijk.
Telkens is er is een goedkeuringsprocedure nodig waarbij het RIZIV het type prothese en de terugbetaling moet goedkeuren op basis van het medische dossier van de patiënt. Ons team helpt je met de goedkeuringsprocedure en de aanvraag voor je nieuwe prothese. Wij factureren rechtstreeks aan je ziekenkas/RIZIV en je betaalt enkel de eigen bijdrage, indien van toepassing.
De tussenkomst en terugbetalingsregels voor prothesen zijn complex en hangen mede af van de sociale situatie van de prothesedrager. Zelfs met de terugbetaling of tussenkomst moet de patiënt soms een eigen bijdrage betalen. De tussenkomst varieert sterk, afhankelijk van het soort prothese en de verzekeringsstatus. Voor eenvoudige prothesen kan de eigen bijdrage relatief laag zijn, terwijl complexe en geavanceerde beenprothesen, armprothesen, handprothesen en vingerprothesen vaak een grotere eigen bijdrage vereisen.
Goed nieuws, want een basis beenprothese wordt in België helemaal of grotendeels vergoed door de mutualiteit via het RIZIV. Een basisprothese wordt meestal volledig gedekt, zonder opleg, als je aan de voorwaarden van de RIZIV-nomenclatuur voldoet en je voor een goede prothesist kiest, die een transparante prijssetting hanteert.
Je prothesist helpt je met de aanvraag voor terugbetaling en tussenkomst. In België worden arm-, hand- en vingerprothesen volgens vergelijkbare regels als beenprothesen vergoed. Armprothesen, handprothesen en vingerprothesen worden geheel of gedeeltelijk terugbetaald via het RIZIV. De tussenkomst is afhankelijk van de medische en sociale situatie van de amputee. Een arts- specialist, zoals een vaatchirurg, orthopedisch chirurg, revalidatiearts, fysisch geneesheer moet de armprothese voorschrijven, en de ziekenkas/ het RIZIV keurt de aanvraag goed.
Net zoals beenprothesen hebben armprothesen, handprothesen en vingerprothesen ook een vastgestelde levensduur, waarna hernieuwing kan plaatsvinden. Ook hier speelt de leeftijd van de amputee een rol. Armprothesen voor kinderen hebben een kortere hernieuwstermijn dan prothesen voor volwassenen. Functionele armprothesen, zoals myo-elektrische arm- en handprothesen en bionische armprothesen hebben een hogere terugbetaling dan cosmetische armprothesen. Een cosmetische armprothese kan vaak aan ziekenkas tarief gemaakt worden. Mensen met een functionele armprothese betalen soms wel een eigen bijdrage, afhankelijk van de technologie en het type prothese.
Net als beenprothesen worden armprothesen in België geheel of deels terugbetaald of vergoed door je mutualiteit. De hoogte van vergoeding is hierbij wel afhankelijk van het type armprothese, handprothese of vingerprothese die je nodig hebt:
In België worden kinderprothesen ook deels of volledig terugbetaald, met specifieke regels afhankelijk van het type prothese, de leeftijd en de groei van het kind. Voor kinderen en teenagers jonger dan 18 jaar gelden kortere hernieuwingsperioden, gezien hun snelle groei. Een vervanging of hernieuwing is mogelijk om de 2 tot 3 jaar. Geavanceerde kinderprothesen, zoals de Hero arm, een bionische armprothese, kunnen echter veel duurder zijn dan de tussenkomst van de ziekenkas. Toch kiezen veel ouders voor een Hero bionische prothesearm voor hun kind. De voordelen van dit type prothese is groot, maar dit type prothese is financieel helaas niet voor elk kind weggelegd.
Een prothese kopen of prothese krijgen is een belangrijke beslissing als amputee. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel en functioneel. We helpen je graag in het Amputee Care Center prothesecentrum in Genk. ACC (by Spronken) is een erkende en officiële dienstverlener voor prothesen. We begeleiden je graag door het hele proces en kunnen zelfs de vergoeding bij het RIZIV en je mutualiteit voor je aanvragen. We zorgen ervoor dat je de juiste documenten hebt en helpen je bij het indienen van je aanvragen, en we regelen directe (derde) betaling met je zorgverzekeraar. Zo hoef jij hier niet over na te denken en kun je gewoon genieten van je nieuwe prothese!
Op basis van je behoeften en levensstijl adviseren we welke prothese het best bij je past. Soms is dat een basisprothese die volledig vergoed wordt, maar we zullen ook eerlijk adviseren over de beperking ervan als je meer opties wilt. Wanneer een geavanceerde prothese beter bij jouw wensen past, is een eigen bijdrage dus wel noodzakelijk. Dit is daarom mogelijk niet voor iedereen geschikt.
Ons doel is echter om jou weer met een glimlach naar buiten te laten gaan! We maken daarom iedere prothese volledig op maat. Zo geniet je van een comfortabele prothese die perfect bij jouw lichaam aansluit. Ook zorgen we ervoor dat je prothese goed blijft functioneren en comfortabel blijft tijdens ons gratis jaarlijks onderhoud. We houden je prothese in topconditie en verhelpen eventuele problemen snel.
Bij Amputee Care Center helpen we je graag bij het hele proces van een nieuwe prothese. Van het kiezen van een juiste prothese tot onderhoud en van emotionele ondersteuning tot het aanvragen van terugbetaling, tussenkomst en vergoedingen. Bij ons vind je alles onder één dak in Genk.
Als erkende dienstverlener leverancier van prothesen staan we klaar om je te ondersteunen bij elke stap in het proces. Heb je vragen over de kosten, verzekering, een amputatie of het onderhoud van je prothese? Kom gerust bij ons langs voor een vrijblijvend gesprek en een kop koffie. Samen zorgen we ervoor dat je weer comfortabel en vol vertrouwen door het leven gaat!
Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.