Het dragen van een beenprothese kan in het begin een uitdaging zijn. Soms kan het even duren voordat je volledig gewend bent aan de prothese, maar wat als het draagcomfort zelfs na een aanpassingsperiode niet voldoet? Dit kan frustrerend en zelfs pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om zelf je situatie te verbeteren.
- Luister naar je beenprothese: Als je ontevreden bent over het draagcomfort van je beenprothese, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Pijn, irritaties, of ongemakken zijn signalen dat er iets niet in orde is. Wacht niet te lang met het ondernemen van actie. Een beenprothese zou geen constante bron van pijn of ongemak moeten zijn.
- Bespreek je problemen met je prothesist: De eerste stap is om terug te gaan naar de specialist die je prothese heeft aangemeten. Zij kunnen vaak aanpassingen doen, zoals het bijstellen van de pasvorm of het gebruik van andere materialen. Soms is een eenvoudige aanpassing voldoende om het probleem op te lossen. Lukt dat niet, dan kan je best je oor te luisteren leggen bij een andere prothesemaker.
- Vraag om een tweede opinie over je beenprothese: Als de aanpassingen aan je beenprothese door je huidige prothesist niet voldoende helpen, overweeg dan om een tweede opinie over je beenprothese aan te vragen. Een andere prothesist kan met een frisse blik naar je situatie kijken en mogelijk andere oplossingen voorstellen. Een tweede opinie kan inzichten bieden die je oorspronkelijke specialist misschien heeft gemist. Het kan daarom leiden tot een aanzienlijke verbetering van je draagcomfort en de functionaliteit van je beenprothese.
Waar kun je terecht voor een tweede opinie in Vlaanderen?
In België zijn er verschillende centra en specialisten waar je terecht kunt voor een tweede opinie over de pasvorm van je beenprothese. Hier zijn een paar opties in Vlaanderen:
- Revalidatiecentra: In gespecialiseerde prothese revalidatiecentra zoals protheserevalidatiecentrum Geel en universitaire ziekenhuizen zoals UZ Leuven, UZ Gent en UZ Brussel kun je terecht voor een multidisciplinaire aanpak. Hier werken prothesisten, fysiotherapeuten en artsen met ervaring in prothesebehandeling.
- Specialistische orthopedische prothesen centra: Prothesecentra zoals bij Spronken Orthopedie of het Amputee Care Center in Genk bieden gespecialiseerde zorg op het gebied van protheses. Hier kun je een afspraak maken voor een evaluatie en gratis advies over mogelijke verbeteringen. Ze zijn partner van de meeste ziekenhuizen, bieden ISO 13485 gecertificeerde hulpmiddelen en hebben toegang tot de nieuwste technologieën en behandelmethoden. Ze werken graag samen met je eigen revalidatiearts, chirurg en fysiotherapeut op jouw verzoek.
Los ontevredenheid over het draagcomfort van je beenprothese op
Ontevredenheid over het draagcomfort van je beenprothese is niet iets waar je mee hoeft te blijven rondlopen. Door tijdig actie te ondernemen, je problemen te bespreken met je huidige prothesist en, indien nodig, een tweede opinie in te winnen, kun je werken aan een oplossing die je levenskwaliteit aanzienlijk verbetert.