• Welkom bij Amputee Care Center

  • powered by Spronken

Armprothesen

Passieve of cosmetische prothese

Bij een amputatie of aangeboren afwijking waarbij een gedeelte van de arm of de hand ontbrekend is, bestaan er verschillende soorten oplossingen.

Een passieve of cosmetische prothese ziet eruit levensecht uit, maar kan niet, of beperkt, bewegen. Vaak wordt ook de term epithese gebruikt.

Een passieve prothese is bedoeld om het lichaam compleet en symmetrisch te maken. De prothese helpt om de functionaliteit van het restlidmaat te optimaliseren. Het passief systeem wordt ondersteunt door de andere hand. Eenvoudige, bimanuele handelingen en vaardigheden zoals duwen, trekken, iets vastpakken of verschuiven wordt hierdoor vergemakkelijkt.

Vaak worden deze prothesen vervaardigt uit silicone, waardoor ze er levensecht uit zien. 

Meer en meer maken we vandaag de dag ook gebruik van 3D printing, om zeer specifieke constructies te produceren. In samenwerking met onze collega's van het 3D-printing lab zijn we in staat om via prototypes de juiste positie van de verschillende gewrichten te bekomen in functie van een bepaalde handeling of beweging. Deze prothesen zijn dan met name functioneel en zien er dan niet zo levensecht uit.

Op zoek naar een specifieke oplossing voor uw specifieke behoefte? Twijfel niet en neem snel contact op om te ontdekken hoe ons team u kan helpen.

Myo-elektrisch aangestuurde prothesen

Een amputatie of het ontbreken van een deel van het bovenste lidmaat kan zeer aangrijpend zijn. Als u pas een arm-, een hand- of een vingeramputatie heeft gehad, heeft u goede begeleiding nodig om u te helpen nieuwe gewoontes te leren, maar vooral om u te helpen de juiste keuze te maken.

Bij een myo-elektrisch aangestuurde arm- of handprothese zorgen de overgebleven spieren in de stomp (het restlidmaat) voor de aansturing van de prothese. De prothese zet de spiersignalen om in een beweging die ervoor zorgt dat de vingers, de pols, de hand of de elleboog ook echt mee bewegen.

Voor deze prothese is er een goede spiercontrole en voldoende spierspanning nodig. Deze techniek vergt echter veel oefening.

Afhankelijk van niveau van de amputatie zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Ons team gaat samen met u op zoek naar de meest gepaste oplossing voor uw specifieke noden en behoeften.

Activiteit specifieke prothese 

Soms zijn behoeften van een prothesegebruiker zo specifiek, dat het uitvoeren van deze activiteit enkel mogelijk is door middel van één specifieke tool die op de prothesekoker geplaatst wordt. 

Er bestaan een aantal kant en klare oplossingen die kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld te fietsen, te golfen, te zwemmen of om iets stevig vast te grijpen/te houden. Maar soms is dat ook nog niet voldoende, waardoor we gebruik maken van 3D printing om een specifiek model en positie te ontwerpen en produceren.

De keuze van de juiste tool voor de juiste activiteit kan best een opgave zijn. Ons team staat u graag bij met raad en daad. 

contact us

Boek een kennismakingsgesprek met een heerlijke kop koffie !

Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.