• Welkom bij Amputee Care Center

  • powered by Spronken

Wanneer heb je een prothese nodig na een amputatie?

De beste beenprothese na amputatie

Een amputatie van een arm, been, hand, voet, tenen of vingers is zeer ingrijpend en kan zowel lichamelijk als emotioneel een uitdaging zijn. Meestal wordt dit gedaan om medische redenen, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verwonding, een misvorming, infectie, diabetes of een circulatieprobleem. Een van de vaakst voorkomende vragen na een beenamputatie, voetamputatie, armamputatie, handamputatie of vingeramputatie is vanaf wanneer een prothese nodig en mogelijk is. Moet je mogelijk een amputatie ondergaan? Dan informeren we je hier graag over bij Amputee Care Center. Daarbij is het van cruciaal belang om vroegtijdig, bij voorkeur al vóór je amputatie contact met ons op te nemen.

contact us

Boek een kennismakingsgesprek met een heerlijke kop koffie !

Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.

Waarom vroegtijdig contact opnemen met Amputee Care Center?

Voordat we dieper ingaan op wanneer je een prothese nodig hebt, willen we je graag uitleggen waarom het belangrijk is om al voor de amputatie contact op te nemen met Amputee Care Center. Ons team van specialisten begeleid je namelijk door het gehele proces, vanaf het moment dat een amputatie overwogen wordt tot ver na de ingreep. Zo ben je optimaal voorbereid en samen zorgen we voor de juiste prothese die het beste bij jouw wensen en behoeften past en een persoonlijk revalidatieplan.

contact us

Boek een kennismakingsgesprek met een heerlijke kop koffie !

Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.

Wanneer heb je een prothese nodig?

Het belangrijkste doel van een prothese is om de functie over te nemen van de geamputeerde ledemaat. Wanneer je een prothese nodig hebt is afhankelijk van je persoonlijke wensen.  In onze ervaring bij Amputee Care Center zijn een aantal factoren hier van belang:

  • Type amputatie: De locatie en omvang van de amputatie spelen een grote rol bij de keuze voor een prothese. Bij een onderbeen amputatie of een bovenbeen amputatie is een beenprothese bijvoorbeeld essentieel voor mobiliteit. Bij een armamputatie, handamputatie of vingeramputatie kan een prothese helpen bij het uitvoeren van dagelijkse taken en zelfstandigheid.
  •  Persoonlijke doelen: Wat zou je willen bereiken na de amputatie van een lidmaat? Wil je weer kunnen lopen of sporten, of is een prothese zelfs essentieel om je werk weer te kunnen doen? Bij Amputee Care Center bespreken we je doelen en bepalen we op basis van je wensen het soort prothese.
  • Medische conditie: Of een bepaalde prothese geschikt is voor jou is ook afhankelijk van je algehele gezondheid en medische conditie. Zo kunnen diabetes of hart- en vaatziekten hierin zeer bepalend zijn.
  • Leeftijd en lichamelijk activiteit: Als je relatief jong of lichamelijk erg actief bent is de behoefte aan een geavanceerde prothese, een elektronische knie of bionische prothese vaak groter dan wanneer je al wat ouder bent of het ledemaat niet zo intensief gebruikt. 

Hoe bereid ik me voor op een prothese?

Je voorbereiden op een prothese begint al voor de amputatie zelf. Bij Amputee Care Center bieden we hiervoor speciale (gratis) pre-amputatie consultaties aan, het pre-operatief kennismakingsgesprek. Maak kennis met ons team voor de ingreep! We bespreken samen je medische geschiedenis, levensstijl en je doelen om zo een persoonlijk plan voor je op te stellen. We helpen je ook om je stomp meteen na de operatie te behandelen voor een optimaal resultaat en bij het kiezen van een prothese die bij jou past.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Ø  Vraag een pre-operatief kennismakingsgesprek aan.

Hoe bereid ik mijn kind voor op het dragen van een prothese?

Heeft je kindje een prothese nodig? Het is slim je kind vast te laten wennen aan het idee door boeken of video's te laten zien die protheses uitleggen op een kindvriendelijke manier. Kom ook op bezoek bij het Amputee Care Center om kennis te maken met de prothese mogelijkheden. We betrekken je kind bij het proces van het ontwerp, het kiezen en aanpassen van de prothese. Zo kan je kind zich kan verheugen op een mooi protheseontwerp en zich betrokken voelen. Moedig je kind aan om gevoelens en zorgen te uiten. Bied ook emotionele steun door samen, met ons team, te oefenen met de prothese. Wij staan ouders graag bij met vragen en zorgen, zeven dagen per week.

Wat zijn de voordelen van een prothese?

Een goed passende prothese zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven. Zo biedt een prothese je de volgende voordelen:

  • Mobiliteit: Je kunt met een beenprothese weer lopen, rennen of zelfs sporten, waardoor je weer onafhankelijker wordt.
  • Zelfstandigheid: Met een armprothese of handprothese kun je de dagelijkse taken beter uitvoeren. Denk aan eten, aankleden en werken, waarbij je minder of niet afhankelijk bent van anderen.
  • Psychologisch welzijn: Doordat bepaalde functionaliteiten weer worden hersteld krijg je een positiever zelfbeeld en worden negatieve gevoelens, die soms gepaard kunnen gaan met amputaties, verminderd.
  • Sociaal welzijn: Door weer actief deel te nemen aan sociale activiteiten en werk wordt ook je sociale leven weer in ere hersteld.

Trots kunnen zijn op je prothese

Bij Amputee Care Center maken we graag helden van prothesedragers, zeker bij jongeren en kinderen. We benadrukken dat ze uniek zijn en helpen hen trots te zijn op hun prothese. We betrekken hen bij het ontwerp van een persoonlijke en aantrekkelijke prothese. We introduceren graag onze ambassadeurs, positieve rolmodellen, en verhalen van anderen met prothesen om inspiratie te bieden. We moedigen prothesedragers aan om nieuwe vaardigheden te leren en hun successen samen te vieren.

Quality Production atelier orthopedie beenprothese

Amputee Care Center is dé prothese expert in België

Het Amputee Care Center Team van gespecialiseerde prothesisten, prothesebouwers en zorg coördinatoren geloven in een holistische benadering van prothesezorg. Het team van ervaren specialisten doet zijn uiterste best om elke prothesedrager de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. Ons prothese center in België met eigen ganganalyse laboratorium en orthopedische werkplaats is trots op de kwaliteit van zorg. Niet voor niets hebben we dan ook het ISO 13485 kwaliteitslabel. Het prothese center is trots te kunnen zeggen dat ze vooroplopen in technologische innovatie en persoonlijke aandacht.

3D-print lab en moderne technologie  

De expertise van het Amputee Care Center ligt in het toepassen van geavanceerde technologieën. We gebruiken de nieuwste prothesen en 3D-print technologieën om een gepersonaliseerde prothese met een natuurlijke en comfortabele pasvorm te garanderen. Om zo goed mogelijk bij te dragen aan mobiliteit en zelfstandigheid ontwerpen we onze prothesen zo dat ze het maximale aan functionaliteit en comfort bieden.

Kies zelf je persoonlijke prothesist en zorgcoördinator

Bij Amputee Care Center krijg je bovendien altijd persoonlijke begeleiding. Je eigen persoonlijke zorgcoördinator begeleidt het gehele traject. Zo zorgen we voor een naadloze overgang van amputatie naar revalidatie en aanpassing aan de prothese. 

Expertisecentrum prothesiologie

Het multidisciplinaire team van Amputee Care Center bestaat uit orthopedisch chirurgen, revalidatiespecialisten, fysiotherapeuten en psychologen die samenwerken om de best mogelijke zorg te bieden. Alle onderdelen van de revalidatie krijgen de juiste hoeveelheid persoonlijke aandacht, van medische zorg tot emotionele ondersteuning en een uniek prothese hulpmiddel. Iedereen is immers uniek en de zorg en prothese op maat zijn daarom van cruciaal belang om jouw kwaliteit van leven te verbeteren, onze belangrijkste doelstelling. We kunnen met trots zeggen dat Amputee Care Center hierdoor een toonaangevend expertisecentrum in prothesebehandeling in België is. Daarbij zijn we natuurlijk ook toegankelijk voor prothesedragers uit Nederland en andere landen.

Jouw weg naar herstel begint bij Amputee Care Center

Het pad naar herstel na een amputatie is uniek voor iedereen. Bij Amputee Care Center zorgen we ervoor dat je nooit alleen bent op deze reis. Onze missie is om je te helpen een leven te leiden dat niet wordt beperkt door je amputatie, maar juist verrijkt wordt door de nieuwe mogelijkheden die de juiste prothese je biedt.

Een goede prothese maakt een wereld van verschil na een amputatie, maar het is wel belangrijk om vroegtijdig de juiste stappen te zetten. Bij Amputee Care Center staan we klaar om je te begeleiden en te ondersteunen gedurende het hele proces. Ons doel is om jouw kwaliteit van leven te verbeteren en je met een grote glimlach weer naar buiten te laten gaan. Neem contact met ons op voor een goed gesprek over hoe wij je kunnen helpen voor, tijdens en na je revalidatie van een amputatie.

contact us

Boek een kennismakingsgesprek met een heerlijke kop koffie !

Contacteer ons via het contactformulier of
via +32 (0)470 500 888. Wij staan graag tot uw dienst.